Geroosterde provençaalse groenten


Geroosterde groeten zijn een heerlijke afwisseling van alledaagse groenten. Omdat je het in de oven klaar maakt, is dit gerecht zeer geschikt om te maken voor een grote groep eters.

Lees ook: roosteren in de oven en ‘braadslede

Je kunt eindeloos variëren en verschillende groenten uitproberen. Let er wel op dat ze ongeveer dezelfde tijd nodig hebben om gaar te worden, of zet de groenten die langer nodig hebben eerst in de oven. Gebruik alleen geen tomaten. Daar komt zoveel vocht vanaf dat de groenten gaar zullen stomen in plaats van roosteren. Je kunt er de laatste 5 minuten natuurlijk wel (zelf)gedroogde tomaten bij doen.

Bereiding
15 minuten

Oven
35 minuten

Benodigdheden
1 Venkelknol
1 Winterpeen
3 Rode uien
1 Bakje champignons
1 Paprika
1 Aubergine
1 Courgette
3 Zoete aardappelen
1 Kleine oranje pompoen (gewoon in de supermarkt te verkrijgen)

Je kunt ook experimenteren met andere groenten: knollen, asperges, peulen ect. Ik houd meestal alleen de groenten hierboven aan omdat ze zo lekker zoet zijn.

Knoflook
Olijfolie
Tijm
Oregano
Roosmarijn
(Grof)zout
Peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 225 graden. Schil de aardappelen, snijd ze in brokken en kook ze kort (5 minuten). Snijd ondertussen alle andere groenten in even grote brokken en doe ze in een kom. Voeg vervolgens de kruiden, zout en peper toe en wees vooral niet zuinig met de knoflook! Voeg nu ook de aardappelen toe. Giet er vervolgens een scheut olijfolie bij en schud de groenten om. Let er hierbij op dat alles goed bedekt is met olie.

Leg de groenten in een braadslee. Zorg dat er geen groenten op elkaar komen te liggen en dat alles evenredig verdeeld is. Daarna 20 tot 30 minuten in de oven en het is klaar. Iedere oven is anders, dus na 20 minuten kun je het beste om de 5 minuten controleren of het goed gaat.

Is niet alles opgegeten? Geen nood! Je kunt hier namelijk ook een fantastische soep van maken.

Let op: gebruik geen glazen ovenschalen. Metaal geleidt de warmte veel beter. Ook houden de hoge randen van glazen schalen de stoom te veel vast. Een braadslee met lage randen is daarom ideaal.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Salades en groenten en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Geroosterde provençaalse groenten

  1. Pingback: tapas-Soep van geroosterde groenten | | Koken met MarcoKoken met Marco

  2. Pingback: soepen-Soep van geroosterde groenten | | Restaurant De MeinRestaurant De Mein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s