Ingekookte balsamico azijn


De balsamico azijnen die je in de supermarkt kunt kopen zijn meestal heel erg zuur. Maar onder dat zure exterieur zit een zoet, stroperig goedje dat heerlijk smaakt bij bijvoorbeeld een crostini met tomaat, mozarella, pesto en basilicum. Ook ideaal voor bij andere salades!

Bereidingstijd
3 kwartier

Benodigdheden
2 flesjes balsamico azijn

Bereiding
Giet de azijn in een klein pannetje (het liefst met een dikke bodem zodat het niet aan brandt) en zet deze op laag vuur. De azijn moet maar net koken. Kookt het te hard, dan kan het aanbranden en is het niet meer lekker.

Laat het zachtjes pruttelen tot 2/3 van het vocht verdampt is. Je houdt dus ongeveer 1/3 over. Laat het afkoelen en proef of je het zoet genoeg vindt. Je kunt het altijd terug op het vuur zetten en verder laten inkoken. Het resultaat is een dikke, zoete stroop die je terug kunt gieten in één van de flesjes en voor allerlei recepten kunt gebruiken.


Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Hoofdgerechten, Sauzen en dressing, Voorgerechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Ingekookte balsamico azijn

  1. missmanjo zegt:

    Ga ik proberen. Tot nu toe maakte ik altijd balsamicosiroop van 1 dl balsamicoazijn, 1 dl rode port en 150 gram bruine basterdsuiker. Samen even een beetje inkoken en klaar.
    Maar zowel die port als die suiker heb ik niet altijd in huis. Ik ga het nu met puur balsamicoazijn proberen.

    • Florence zegt:

      Oh?! Zet dat recept er dan even op :p Waar gebruikte je dat allemaal voor dan?

      • missmanjo zegt:

        Oeps, ik lees jouw vraag nu pas. Doordat mijn oude pc (waar het recept in opgeslagen was) gecrasht is en ik die balsamicosiroop erg mis, googlede ik om een recept te vinden en kwam zo hier terecht. Fijn dat ik hier nu de verhoudingen weer lees, die wist ik niet meer.
        Je doet alle ingrediënten in een pannetje met dikke bodem en laat het een tijdje inkoken tot het stroperig wordt. Dan giet je het in een schone fles. Het blijft jaren goed, maar die kans krijgt het bij mij niet. Ik deed het overal over/bij: salades, sommige soorten vlees, aardbeien, kaas, enz. Niet veel, maar zo een streepje erover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s