Room: wat zijn de soorten en verschillen?


Room komt in vele soorten. Room is gemaakt van het botervet van de melk dat door centrifugeren van de melk gescheiden wordt. Roomproducten worden vooral gebruikt bij de bereiding van desserts, ijs, gebak, maar ook bij het op smaak brengen van hartige gerechten zoals soepen en sauzen.

Slagroom
(vetgehalte >35%-40%)

In Nederland wordt slagroom veel gebruikt. Het is een vloeibare, dunne room die na opkloppen stijf wordt. Hoe lager het vetgehalte van de slagroom, hoe eerder het waterig zal worden na het opkloppen. Slagroom kan, omdat het vrij vet is, ook toegevoegd worden aan warme gerechten, maar als er teveel zuren aanwezig zijn zal schiften moeilijk te voorkomen zijn.

Zure room of Sour Cream
(vetgehalte 20%)

Deze room heeft een iets zure smaak door toevoeging van melkzuurbacteriën en is vooral geschikt voor de bereiding van koude sauzen. In warme sauzen kan deze na afloop nog worden toegevoegd als het niet meer gekookt hoeft te worden, omdat het anders gaat schiften.

Crème fraiche
(vetgehalte 35%)

Deze dikke room is prima te gebruiken in hartige en zoete gerechten. Het is een makkelijker te gebruiken room in warme sauzen dan zure room, vanwege het hogere vetgehalte, maar de kans op schiften blijft bestaan.

Koksroom of kookroom
(Vetgehalte 18-20%)

Deze room is door toevoeging van onder andere bind- en smaakmiddelen geschikt gemaakt om in warme sauzen te verwerken. De kans op schiften is daardoor klein. Er zijn verschillende merken koks- of kookroom in de winkel verkrijgbaar.


Koffiemelk
volle (minimaal 7,5% vet), halfvolle (4-4,5% vet) en magere koffiemelk (maximaal 1% vet)

Koffiemelk is een ingedikte melk met een hoog vetgehalte en is daardoor prima te gebruiken als vervanger voor room. Gebruik bij voorkeur volle koffiemelk. Voeg het pas toe aan een saus of soep wanneer het niet meer verhit hoeft te worden, anders bestaat de kans dat het gaat schiften.

Dus…

Slagroom is vooral goed te gebruiken in opgeklopte vorm in koude gerechten, maar kan ook in warme gerechten gebruikt worden zolang er niet te veel zuren aanwezig zijn. In bijvoorbeeld een tomatensoep zou slagroom zeker schiften.

Zure room wordt vanwege de zure smaak vooral in koude sauzen gebruikt. Het kan warme sauzen alleen na afloop toegevoegd worden, wanneer er niet meer gekookt wordt, omdat bestaat de kans op schiften.

Crème Fraiche is in warme sauzen en soepen gemakkelijker te gebruiken vanwege het hogere vetgehalte, maar is koud ook erg lekker.

Kookroom is erg goed te gebruiken in warme gerechten, maar denk eraan dat eraan dat het ook sauzen en soepen ook dikker maakt vanwege de toegevoegde bindmiddelen. Een scheutje water lost dit probleem op maar dat gaat vaak wel ten koste van de smaak.

Volle koffiemelk is langer houdbaar dan gewone room en het is daarom handig om er altijd een flesje van in de keuken te bewaren. Het is een goede vervanger voor room in warme gerechten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Wikifoods en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s