Varkensfiletrolletjes met rauwe ham, pesto en asperges


Dit gerecht is perfect wanneer je iets speciaals op tafel wilt zetten. Het is lekker en ziet er bovendien feestelijk uit. Ik denk dat het minder geschikt is voor heel grote groepen, omdat het bereiden een priegelwerkje is, maar voor vijf á zes man moet het prima lukken. Eén rolletje per persoon is genoeg, maar ik maak er meestal nog één of twee extra voor de grote eter.

De varkensfiletlapjes moeten ongeveer 1 cm dik zijn. Ik haal ze daarom altijd bij de slager, waar ze precies goed afgesneden worden. Maar je kunt ook filetlapjes á la minute van de supermarkt halen.

Ik heb in plaats van asperges ook wel eens haricot verts (extra lekkere boontjes) gebruikt, maar aspergetips hebben echt mijn voorkeur. Ze zijn niet altijd overal verkrijgbaar, maar de Albert Hein heeft ze meestal wel.
Er bestaat ook een variatie op dit gerecht met mosterd en stoneleeks (een soort bosui). Beide gerechten zijn heerlijk met krieltjes en een Salade van cherrytomaatjes met zongedroogde tomaatdressing.

Bereidingstijd
15 minuten

Benodigdheden
Groene aspergetips (één bakje van 100g per vier personen)
Varkensfiletlapjes (+/- 1 cm dik)
Pesto
Plakjes rauwe ham (evenveel plakjes als filletlapjes)
Boter
Cocktailprikkers

Bereiding
Breng een pannetje water met zout aan de kook en kook de aspergetips ongeveer twee minuten. Giet het water af. Zorg dat de asperges goed uitgelekt zijn wanneer je ze in de filetlapjes rolt.

Besmeer ieder filetlapje aan één kant in met pesto en leg daar weer een lapje rauwe ham op. De ham moet aan één zijkant uitsteken en niet aan de onder- of bovenkant. Leg er vier á vijf aspergetips op. Rol het filetlapje om de asperges heen, klap de ham die uitsteekt om de rand, en zet het geheel vast met een cocktailprikker.

Verhit een pan met boter (wacht tot het schuim wegtrekt) en bak de rolletjes in ongeveer vijf minuten rondom gaar en bruin. Schuif de rolletjes tijdens het bakken door de pan en keer ze regelmatig.

Jus
Giet, om jus te maken, water in de pan nadat je de rolletjes hebt gebakken. Breng het water aan de kook en roer het aanbaksel los. Voeg naar smaak een klein beetje tuinkruiden strooibouillon toe. Ik doe er meestal ook nog een snuf bindmiddel bij, zodat de jus iets dikker wordt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Hoofdgerechten, Varkensvlees en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s