Wegwijs in voorgerechten


Een voorgerecht of voorafje is het eerste gedeelte van een maaltijd die uit meerdere gangen bestaat. Het voorgerecht gaat vooraf aan het hoofdgerecht. De meeste voorgerechten zijn hartig.

Franse Keuken

Amuse
Bestand:Hamachi - amuse bouche.jpgEen amuse is officieel geen voorgerecht, maar een zeer klein gerecht (of minihapje) ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen. Tegenwoordig wordt dit vaak bij het plaatsnemen aan tafel in een restaurant aangeboden, maar oorspronkelijk is dit een klein hapje dat tussen de gangen door geserveerd wordt. De volledige term voor een amuse is amuse bouche. Het is Frans en betekent letterlijk vermaak voor de mond.

Hors d’oeuvre
Een hors d’oeuvre is meestal een koud gerecht dat buiten het eigenlijke menu valt. Het gaat dan ook steeds vooraf aan het gerecht waarmee de maaltijd begint. Het bestaat uit een samengesteld voorgerecht (bijvoorbeeld een salade), een enkelvoudig hartig (bijvoorbeeld oesters) of plantaardig (bijvoorbeeld meloen) voorgerecht. Als het bestaat uit verschillende kleine gerechtjes, spreekt men van hors d’oeuvre varié.

Canapés
Een canapé is een dun stukje brood dat wordt geroosterd en, als onderdeel van een hors d’oeuvre varié, wordt belegd met een hartig hapje. De canapé kan ook als zelfstandig voorgerecht, warm of koud, worden opgediend.

Italiaanse Keuken

Antipasto
Een antipasto (meervoud: antipasti) is een Italiaans aperitiefhapje dat traditioneel voor het avondmaal geserveerd wordt. Antipasti betekent letterlijk voor de maaltijd en duidt een vrij lichte schotel aan. Een antipasto wordt vaak geserveerd als een plakje serranoham of prosciutto, maar ook een paar plakjes mozzarella of een handjevol amandelen of olijven.

Antipasti kunnen worden geserveerd als een simpel voorgerecht, maar ook als een (vaak) relatief gezond hapje voor tussendoor. In elk Italiaans restaurant wordt antipasti aangeboden. Vaak zijn deze antipasti uitgebreider. Ook op feestjes of bruiloften worden deze lekkernijen aangeboden. Op Italiaanse markten zijn ook veel stalletjes te vinden die hun specialiteiten wat betreft antipasti aanbieden, zoals gefrituurde babyartisjokken.

Crostini
Een
crostini is een dun sneetje brood dat bij voorkeur geroosterd wordt boven houtskool. Hierna wordt het brood bestreken met een mengsel van fijngewreven kruiden zoals salie, oregano of rozemarijn, met knoflook en olijfolie en met grof zeezout bestrooid.

De topping van een crostini is erg gevarieerd. Dit kan bijvoorbeeld een mousse zijn van kippenlevertjes met madeira, van mozzarella met gedroogde tomaat of een tapenade met ansjovis, etc. Kenmerkend voor deze toppings is een uitgesproken smaak.

Bruschetta
Bruschetta is gegrild brood (kan zowel wit als meergranenbrood zijn), ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met extra-virgine olijfolie, zout en peper. Er kan gevarieerd worden met rode peper, tomaat, worst, groenten en /of kaas (mozzarella). In sommige gevallen wordt de olijfolie vooraf vermengd met Italiaanse kruiden zoals basilicum en oregano. De termen Bruschetta en Crostini worden tegenwoordig steeds meer door elkaar gebruikt. De officiële verschillen tussen de twee zijn:

  • Crostini wordt van kleiner brood, bijv. stokbrood gesneden. Voor bruschetta wordt groot landbrood gebruikt.
  • De topping van crostini is fijn en uitgesproken, bij bruschetta is dit vaak salade, tomaat, kruiden of groenten, dus grof maar zacht van smaak.
  • Crostini is als snack bedoeld, bruschetta dient vaak als lunch of “late night bite”.
  • Crostini worden vooraf aan beide zijden geroosterd en daarna ingesmeerd met kruiden en olie. De bruschetta wordt vooraf besprenkeld en gekruid en daarna gegrild.

 

Spaanse Keuken

Tapas
Een tapa is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Van origine is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis weggeven.

Er zijn duizenden soorten tapas die sterk per regio verschillen, zoals serrano-ham, olijven, ‘calamares’ (gefrituurde inktvisringen), kaas, tortilla en ‘albondigas’ (Spaanse gehaktballetjes). In de noordelijke regio’s, waaronder Baskenland, gaat het meestal om ‘pintxos’, kleine stukjes brood belegd met allerlei verschillende ingrediënten (vis, vlees, vegetarisch of een combinatie van het genoemde).

Typen tapas zijn:

  • Tortilla Española
  • Pinchos (kleine belegde broodjes)
  • Gemarineerde ansjovis
  • Alioli (olie-lookbereiding die gebruikt wordt als saus voor inktvisringen, gamba’s, …)
  • Albondigas
  • Chorizo al vino (in wijn gemarineerde chorizo; chorizo is een pittige salami)
  • Calamares
  • Gevulde champignons
  • Patatas bravas (aardappelen in pikante tomatensaus)
  • Gemarineerde olijven
  • Gezouten amandelen
  • Morcilla (beuling)
  • Pimientos de Padrón (kleine paprika/pepersoort)

Mediterrane Keuken

Mezze
Mezze met dolma's, auberginepuree en saladesMezze (Grieks: μεζές, meervoud: μεζέδες, mezedes) is de aanduiding voor kleine gerechtjes afkomstig uit de mediterrane keuken. Net als de Spaanse tapas en Italiaanse antipasto vormt het een vrij lichte schotel die tussendoor als aperitiefhapje of als voorgerecht kan worden gegeten, meestal in combinatie met een alcoholische consumptie.

Mezedaki
Mezedaki duidt het verkleinwoord aan en kan voor de bewoners van de oostelijke landen rondom de Middellandse Zee al vrij eenvoudig bestaan uit een schaaltje olijven, gezouten amandelen, ansjovis of blokjes fetakaas. Echter kan deze term al snel aangepast worden tot mezze, zodra het wordt uitgebreid, veelal voor een speciale aangelegenheid als een feestje. Zo kan het dan bestaan uit een salade of uit een lichte maaltijdschotel. De meest bewerkelijke vorm is de Libanese mezze. Deze gerechtjes kunnen zich vaak al snel uitbreiden tot een buffet.

Enkele klassiekers zijn de hieronder beschreven gerechtjes:

Dolmádes
Dolmádes of Dolmathes zijn gevulde wijnbladeren. De vulling kan bestaan uit gehakt met speciale kruiden of uit een vegetarische vulling met groentes of rijst.

Tzatziki
Tzatziki is een typisch Grieks gerecht (meze) en stelt een frisse dipsaus voor bestaande uit Griekse yoghurt en geraspte komkommer.

Falafel
Falafel zijn kleine hartige koekjes van kikkererwten of tuinbonen. Deze vegetarische snacks worden altijd met veel specerijen of kruiden op smaak gebracht.

Hummus
Hummus is net als de Griekse tzatziki een dipsaus. De hummus bestaat uit een mengsel van kruiden, olijfolie, tahin (sesamzaadpasta) en het belangrijkste ingrediënt: kikkererwten.

Taboulé
Taboulé is een koude salade van bulgur, gemengd met tomaten, peterselie, munt en ui.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Wikifoods en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s