Kaasfondue


Dit gerecht is een goed alternatief op het oer-Hollandse gourmetten en helemaal niet moeilijk om te maken! Ikzelf zou ervoor kiezen om per vier personen één fonduepan neer te zetten, vanwege de hoeveelheden kaas.

Je moet bij kaasfondue uitgaan van 300 tot 350 gram verse, geraspte kaas per persoon. Je kunt zelf kiezen wat voor kaas je hiervoor gebruikt. Neem alleen geen oude, die smelt namelijk niet goed, of jonge kaas, want daar zit nauwelijks smaak aan. Neem je jong belegen of belegen Hollandse kaas, dan zit je altijd goed! Voor advies kun je altijd bij een kaasboer langsgaan, maar er is ook niks mis met de zakjes geraspte kaas die je bij de supermarkt kunt halen!

Naast de Hollandse kaas hoort er ook een stukje blauwaderkaas (schimmelkaas met blauwe schimmel) in de kaasfondue. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een stukje Roquefort of Gorgonzola, maar Gorgonzola is wel wat pittiger van smaak.

De wijn moet altijd een droge witte wijn zijn. Alle andere wijnen zijn niet geschikt voor een kaasfondue. Kies bijvoorkeur een droge witte wijn die niet al te sterk van smaak is, anders komt de kaas niet goed tot zijn recht.
Ik gebruik graag champions, geblancheerde broccoli, paprika, wortel, cherry- en/of roma tomaatjes, sugar snaps en ciabatta brood. Het maakt niet zoveel uit wat je er allemaal bij serveert, als je er maar rekening mee houdt dat de groenten niet uit elkaar moet vallen in de kaas en je ongeveer 200 tot 250 gram verschillende groenten per persoon hebt.

Bereidingstijd
30 tot 45 minuten

Benodigdheden
Fonduepan
300 tot 350 gram geraspte kaas p.p.
200 tot 250 gram verschillende groenten p.p.
0,5 stok- of ciabatta brood p.p.
0,5 liter droge witte wijn p.p.
1 teentje knoflook
50 gram blauwaderkaas p.p.
verse peper
aardappelmeel of bindmiddel

Bereiding
Pers het teentje knoflook en smeer de fonduepan hiermee in. Zet de pan op laag vuur en giet er een kwart liter wijn in. Doe de geraspte kaas erbij. Roer de kaas en voeg nog een kwart liter tot een halve liter wijn bij de kaas. Let hierbij op dat de kaas niet helemaal onder de wijn komt te staan.
Voor twee personen geldt ongeveer een halve tot driekwart liter wijn en bij vier personen zul je de hele fles nodig hebben (en misschien zelfs iets meer). Alles wat je over hebt aan wijn, drink je bij het eten!

Blijf regelmatig roeren totdat de kaas goed gesmolten is en vermengd is met de wijn. Als alle kaas is toegevoegd en al een beetje is gesmolten, voeg je de blauwaderkaas in stukjes toe. Het mengsel mag niet gaan koken! Het smelten duurt even, dus ondertussen kun je de groenten schoonmaken en in grove stukken snijden zodat je het makkelijk door de kaas kunt halen. De cherry of roma tomaatjes moet je niet kleiner snijden.

Als de kaas gesmolten is en het mengsel een egaal en vloeibaar geheel is geworden, voeg je verse peper toe naar smaak. Daarna voeg je een klein beetje aardappelmeel of bindmiddel toe, totdat het mengsel net zo dik is als stroop. Naar mate de kaas zal afkoelen, zal deze ook dikker worden. Je kunt daarom de pan op een warmhoudplaatje zetten, maar dan bestaat er ook een grotere kans dat de kaas onderin de pan zal aankoeken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Vegetarisch en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kaasfondue

  1. Florence zegt:

    Heb je recept geprobeerd en was echt heel lekker! Heb er alleen geen bindmiddel bijgedaan omdat ik het lekkerder vind met iets minder wijn, dus hij was dik genoeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s