Braden in de braadpan


Braden is een soort bakken, maar dan voor dikkere stukken mals vlees. Die hebben namelijk meer tijd nodig om van binnen gaar of rosé te worden. Braden kan zowel in de oven als in de braadpan. Hier hebben we het over de braadpan.

  • Laat het vlees eerst op kamertermperatuur komen. Dit kan bij een dik stuk vlees wel een uur duren. Bestrooi het vlees met zout, peper en eventueel kruiden.
  • Verwarm een braadpan heel even op hoog vuur. Voeg dan de olie of boter toe en laat deze heet worden. Olie is heet genoeg wanneer het gaat dampen en boter wanneer het schuim wegtrekt.
  • Leg het vlees in de pan en braad het op hoog vuur rondom lichtbruin. Keer het vlees regelmatig.
  • Leg de deksel op de pan en temper het vuur. Hierdoor condenseert het verdampende vocht tegen de deksel en valt het terug in de pan. Zo wordt het vet niet te heet en kan het vlees in alle rust gaar worden.
  • Keer het vlees af en toe om.
  • Braad het vlees in de aangegeven tijd rondom mooi bruin tot het van binnen naar wens rood, rosé of gaar is. Controleer dit met een kernthermometer of door er met je vinger op te drukken.
  • Leg het vlees met een stuk aluminium folie eromheen weg en laat het 10 minuten rusten. Leg je er een droge keukendoek overheen, blijft het vlees lekker warm.
  • Snijd het vlees dwars op de draad in plakken, leg ze in een (warme) schaal en serveer.

Op de draad snijden
Zo blijft het vlees lekker mals. Snijd je met de draad mee, blijven de vezels in takt en moet je langer kauwen.

Braadschema

Gaarheid kern-temperatuur Voelen Braadtijd  
      Plat stuk Dik stuk
rauw / rood 45-50 C Zacht, soepel 15 min 25 min
rosé 50-55 C Veert iets mee 25 min 35 min
gaar 65-70 C Stevig 40 min 45 min
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Technieken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s