Grillen in de grillpan


Bij het grillen in een grillpan worden de producten op de gloeiend hete ribbels in de pan gelegd. Daardoor ontstaat er op die plekken snel een korstje, terwijl de binnenkant lekker sappig blijft. Dat zorgt voor die speciale grillsmaak. Grillen kan ook in de oven (lees: Grillen in oven).

  • De ingrediënten die je gaat grillen moeten goed op kamertemperatuur zijn. Haal ze daarom een uur voor bereiding uit de koeling.
  • Bestrijk ze, bijvoorbeeld met een kwastje, rondom met olie en bestrooi ze met peper, zout en eventuele kruiden. Schenk geen olie in pan, dan wordt die ook heet op plekken waar niks ligt. Zo krijg je een walm en stank in keuken.
  • Verwarm de grillpan 5 tot 10 minuten voor op hoog vuur. De pan is pas goed heet als een druppel vocht die je erop laat vallen direct verdampt.
  • Leg de ingrediënten met een tang in de grillpan en grill ze op hoog vuur tot er een kostje ontstaat en ze de ingrediënten vanzelf loslaten van de pan. Grill dikkere ingrediënten op een middelmatig vuur. Anders worden ze bruin voor ze van binnen gaar zijn.
  • Keer de ingrediënten met de tang en grill ook op de andere kant(en).

Geschikte vleessoorten
Dunne lapjes vlees, zoals ongepaneerde schnitzels, dunne karbonades, á la minute vlees en ongepaneerde burgers zijn geschikt om te grillen. Als het vlees te dik is, is de buitenkant al bruin voordat de binnenkant gaar is. Een biefstuk of entrecote mag trouwens wel iets dikker zijn. Daarvan is het de bedoeling dat ze van binnen juist rood of rosé blijven.

Geschikte vissoorten
Alleen stevige vis, zoals tonijn, zalm of zwaarvis is geschikt. Andere vissoorten zijn losser van structuur en vallen tijdens het gaar worden uit elkaar.

Geschikte groenten
Kies bij het grillen voor stevige groenten met een korte gaartijd (bijvoorbeeld courgette, aubergine, pompoen, paprika, venkel, ui of groene asperges). Maak de groenten schoon en snijd ze in plakken, repen of partjes. Het lekkerst is het als je de groenten een half uur voor het grillen bestrooit met wat zout en dat laat intrekken. Hierdoor trekt ook het vocht eruit. Dep de groenten voor het grillen droog, bestrooi ze eventueel met kruiden en bestrijk ze dun met olie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Technieken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Grillen in de grillpan

  1. lifewith4cats zegt:

    I just now learned how to translate your page. Finally I can read the words to go with these beautiful pictures. I am Happy!
    I grill a lot but I did not know that trick about salt being good for drying out the vegetables first. Thanks.

    • Florence zegt:

      Haha neither did I! I tried grilling eggplant last week, but I don’t have a grilling pan, so I just used my regular frying pan. I experiment a lot… Needless to say, I cooked it to mush… So I looked up why. Hence this article

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s