Vlees stoven


Stoven is het heel lang laten sudderen van ingrediënten in een gesloten pan. Een braadpan is een geschikte pan om in te stoven. Het vet en het vocht wordt tegen de kook aangehouden.
Stoven is vooral geschikt voor vlees met een lange bereidingstijd. Voor een stoofpot combineer je vlees of vis met groenten. Vis en groenten kun je het beste stoven in een hapjespan.

  • Laat de ingrediënten op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm een braadpan op hoog vuur.
  • Voeg de olie of boter toe en verwarm dit tot de olie licht dampt of tot het schuim van de boter wegtrekt.
  • Leg de ingrediënten in de pan en bak ze rondom lichtbruin.
  • Verwarm het vocht dat je toe wilt voegen eerst in een pannetje of magnetron. Vlees ‘schrikt’ namelijk van koud vocht. Het trekt dan samen en je krijgt het niet meer mals. Kleine hoeveelheden vocht kun je langs de wand van de pan schenken. Deze is namelijk zo heet dat het vocht al warm is voor het het vlees bereikt.
  • Breng het vocht op matig hoog vuur aan de kook. Roer alles goed door en leg de deksel op de pan.
  • Stoof alles heel zacht tegen de kook aan. Het vocht mag dus net niet koken.
  • Roer de ingrediënten af en toe door en controleer of het vocht nog goed op temperatuur is.
  • Tijdens het stoven trekken veel smaakstoffen in het vocht waardoor er een heerlijke saus ontstaat.

Welke vleessoorten zijn geschikt om te stoven?
Echt runderstoofvlees zijn bijvoorbeeld runderlappen, doorregen runderlappen en sukadelappen. Ook kalfs-, lams- en varkenslappen zijn lekker om te stoven. De reden hiervoor is dat dit de stukken vlees zijn uit de spieren die het dier veel gebruikt heeft. Dit vlees bevat veel bindweefsel, dat tijdens het stoven heel langzaam oplost en het vlees zo lekker mals maakt.

Stooftijden

Magere runderlappen 2-3 uur
Doorregen runderlappen 3-4 uur
Sukadelappen 3-4 uur
Kalfslappen 1-1 ½ uur
Lamslappen ¾ -1 uur
Varkenslappen ½ – ¾ uur
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Technieken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s