Wegwijs in pasta


Pasta is er in veel soorten. Zowel vorm als kleur verschillen. Over het algemeen is het zo dat hoe fijner de saus hoe kleiner en fijner de pasta is die je erbij kiest. En als je een wat grovere saus hebt, kun je dus ook een wat grotere pastasoort kiezen.

Vers of gedroogd
De beter bekende pastasoorten worden gemaakt van tarwebloem gemengd met eieren dat wordt gekneed tot een zacht deeg, uitgerold en in de gewenste vorm wordt gesneden of gebracht en daarna gekookt. Om een langere houdbaarheid te verkrijgen wordt de pasta gedroogd.

Durum tarwe
Hoe harder de tarwe hoe beter de kwaliteit van de pasta. Durum tarwe komt voor in het Middellandse Zee gebied en is de hardste tarwesoort.

Pasta plakt
Een veel voorkomend probleem is dat de pasta aan elkaar gaat kleven. Daarvoor zijn deze twee belangrijkste oorzaken aan te wijzen:

  • De kwaliteit van de tarwe waarvan de pasta gemaakt is; naarmate de kwaliteit slechter is, geeft de pasta meer zetmeel af tijdens het koken. Dit bevordert plakkerigheid.
  • De hoeveelheid water waarin de pasta gekookt wordt; als je genoeg water gebruikt, wordt de zetmeel die de pasta afgeeft tijdens het koken voldoende verdund om plakkerigheid te voorkomen. Een scheutje olie in de pan helpt trouwens niet om plakken te voorkomen.

Pasta koken
Het koken van pasta is niet moeilijk! Lees: Pasta koken

Canneloni
Grote ronde pijpen die gevuld worden

Farfalle
Vlinder- of strikvormige pasta

Gnocci
Behalve van tarwebloem ook gemaakt van aardappelen

Lasagne
De platte rechthoekige pastavellen

Maccaroni
Holle boogjes in diverse maten

Penne
Holle rechte buisjes

Conchiglie
In Nederland beter bekend als schelpjes zijn zowel heel groot als klein te verkrijgen.

Fussilli
Een gedraaide spiraalvormige pasta

Spaghetti
Ronde lange vorm

Tagliatelle
Platte lange vorm

Linguini is een smallere variant en Papardelle is een bredere variant van tagliatelle.

Tortelini
Opgerold stuk deeg met vulling en daarna dichtgevouwen.



Ravioli
Twee deeglapjes op elkaar met vulling ertussen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Wikifoods en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s