Groente koken


Koken is het gaar maken van ingrediënten in een vloeistof van 100 graden. Dat kan water zijn, eventueel met een smaakje in de vorm van kruiden of een bouillonblokje, maar ook andere vloeistoffen zoals melk, wijn of vruchtensap. Dit doe je in een kookpan. De techniek koken gebruik je meestal voor aardappels, groenten, pasta en rijst.

Lees ook: Pasta koken en Rijst koken

  • Breng het water aan de kook.
  • Als het water kookt voeg je zout en groenten toe. Breng het water weer aan de kook.
  • Nu gaat de kooktijd pas in! Draai het vuur zo laag dat het net blijft koken. Doe de deksel op de pan en kook de groenten in de aangegeven tijd gaar.
  • Giet de groenten af.

Kooktijd
De kooktijd is per groente verschillend. Groenten met een vaste structuur, zoals spruitjes en wortels, hebben langer nodig dan bijvoorbeeld bladgroenten. Dan hangt het er ook nog vanaf hoe je de groenten snijdt. Kleinere stukjes worden sneller gaar dan grotere. Bovendien, smaken verschillen. De een vindt het lekkerder wanneer groenten wat knapperiger zijn, de ander heeft groenten liever wat zachter. Dat is een kwestie van uitproberen.

  Hoeveelheid water Kooktijd
Bladgroenten Met het water dat na het wassen aan de groente blijft hangen 4-6 min
Harde groenten Bodem water van 2-3 cm 5-20 min
Aardappels Bodem water van 3-4 cm 20-25 min

Deksel op de pan
Met de deksel op de pan gaat het koken sneller en kost dus minder energie. Bovendien condenseert de stoom tegen de deksel en druppelt het weer terug in de pan.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Technieken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s