Groenten stoven


Weinig vet, weinig water en een lage temperatuur. Dat is de basis van het stoven van groenten. Dit gaat het beste in een hapjespan.

  • Verwarm de pan voor op matig hoog vuur.
  • Smelt een klontje boter in de pan en laat twee eetlepels olie warm worden. Het vet mag niet te heet worden, anders gaan de ingrediënten bakken, in plaats van stomen.
  • Schep de groenten door het warme vet en voeg eventueel een scheutje vocht toe. Laat bij bladgroenten de blaadjes één tot twee minuten slinken. Je hoeft hierbij geen vocht toe te voegen, er komt al genoeg uit de bladgroenten zelf.
  • Dek de pan af en verwarm de ingrediënten tot ze (beet)gaar zijn. Bij bladgroenten hoeft de deksel er niet op. Wacht tot de blaadjes helemaal geslonken zijn. Liggen ze daarna nog in te veel vocht, zet het vuur dan eventjes iets hoger.
  • Het vocht waarin de ingrediënten zijn gesmoord dient als basis voor een saus.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Technieken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Groenten stoven

  1. Hendrik zegt:

    Leerzaam stuk. Maar hoe maak je een saus van het vocht waar je de groente in hebt gestoofd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s