Pasta koken


Pasta bestaat er in vele soorten en maten (lees: Wegwijs in pasta). Pasta kook je in een ruime hoeveelheid water in een kookpan, tot het (beet)gaar is. Een veel voorkomend probleem is dat de pasta aan elkaar blijft kleven. Daarvoor zijn deze twee belangrijkste oorzaken aan te wijzen:

  • De kwaliteit van de tarwe waarvan de pasta gemaakt is; naarmate de kwaliteit slechter is, geeft de pasta meer zetmeel af tijdens het koken. Dit bevordert plakkerigheid.
  • De hoeveelheid water waarin de pasta gekookt wordt; wanneer je voldoende water gebruikt, wordt de zetmeel die de pasta afgeeft tijdens het koken verdund en wordt plakkerigheid voorkomen. Lees onderaan bij Plakken voorkomen meer.

Het koken van pasta is niet moeilijk:

  • Gebruik een grote pan met deksel
  • Gebruik per 100 g pasta 1 liter water
  • Voeg een snufje zout toe als het water net kookt, voeg daarna de pasta toe.
  • Roer, wanneer het water weer kookt, de pasta door met een vork. De kooktijd gaat nu in. Doe de deksel op de pan en zet het vuur zo laag dat het water net blijft koken. Houd de kooktijd die op de verpakking van de pasta staat aan. Voor ‘al dente’, of beetgare pasta, is de kooktijd 1 á 2 minuten korter.
  • Giet de pasta af in een vergiet. Schud het overtollige water weg. Afspoelen met koud water is niet nodig en nadelig voor de smaak.
  • Je kunt de pasta meteen mengen met de saus.

Lees ook: Groente koken en Rijst koken

Voorkom temperatuurdalingen
100 gram pasta in ½ liter kokend water geeft een temperatuursverlaging van 1000 naar 840 C. Als het vuur niet hoog genoeg staat, blijft de pasta te lang op een te lage temperatuur en houden de gluten het zetmeel niet goed bijeen. Want dat neemt wel gewoon vocht op. Gevolg: papperige pasta.

Ruim kokend water is niet alleen nodig voor de vochtopname van de pasta, het voorkomt ook een te diepe temperatuursdaling.

Plakken voorkomen
Wanneer je een scheutje olie bij het water doet plakt de pasta na het koken minder. Het nadeel is echter wel dat de saus slecht aan de pasta hecht. Dat kun je dus beter niet doen.

De meeste sauzen bevatten voornamelijk water. Ook boter- en roomsauzen bevatten water. De pasta kan in deze saus doorgaren en op den duur gaan kleven. Voeg een paar eetlepels kookvocht aan de saus toe om dit te voorkomen.

Al dente
Waar we rekening mee moeten houden is dat wanneer we de pasta beetgaar koken (al dente) dit eigenlijk betekent dat het zetmeel in de kern van de pasta nog niet klaar is met het opnemen van vocht. Al dente pasta bevat aan de buitenzijde 70% vocht en aan de binnenzijde 40% vocht.

Als de saus overwegend olie-gebaseerd is, heeft het zin de pasta iets langer te koken dan al dente. Er wordt namelijk geen water uit de saus opgenomen.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Technieken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s