Rijst koken


Lees ook: Risotto de basis

Rijst kun je in een kookpan in afgepast of in ruim water koken. Dit is afhankelijk van de soort. Bij een afgepaste hoeveelheid water zal de rijst precies die hoeveelheid water opnemen. Je hoeft na het koken dus geen water meer weg te gooien. De gemiddelde verhouding is 150 ml water op 100 gram rijst. Soms geven fabrikanten op de doos toch aan de rijst in meer water (een ruime hoeveelheid) te koken dan nodig is. Dit doen ze om te voorkomen dat de rijst aanbrandt. Het nadeel hiervan is wel weer dat je met het kookwater ook een heleboel smaakstoffen weggooit.

Lees ook: Groente koken en Pasta koken

  • Kijk op de verpakking van de rijst voor de benodigde hoeveelheid vocht. Sommige soorten kook je in ruim water en andere in gepast water. Vul de pan met de benodigde hoeveelheid water en breng dit aan de kook.
  • Als het water kookt voeg je wat zout en de rijst toe. Breng het water weer aan de kook en roer met een houten lepel de rijst om.
  • De kooktijd gaat nu in. Draai het vuur zo laag dat het water net blijft koken. Leg de deksel op de pan en kook de rijst de aangegeven tijd.
  • Giet, als je ruim water hebt gebruikt, de rijst af. Soms staat er op de verpakking dat de ruist van het vuur nog 5-10 minuten afgedekt moet staan. Roer de rijst voor je hem serveert nog even door. Zo komen de korrels los van elkaar.
Dit bericht werd geplaatst in Technieken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s