Roerbakken of wokken


Het verhaal gaat dat roerbakken uit de nood geboren is. In het oude China was brandstof zeer schaars. Door alle ingrediënten in kleine stukjes te snijden en vervolgens op hoog vuur te bereiden, waarbij je alles tijdens het bakken omschept, kost het bereiden van een maaltijd nauwelijks tijd en zeer weinig brandstof. De kunst van het roerbakken zit ‘m zodoende in het hoge vuur en goed omscheppen.

De ronde bodem van de wokpan zorgt ervoor dat de bodem en de hoge rand worden verhit, waardoor het bakken erg snel gaat. Je zou ook in een hapjespan kunnen roerbakken, maar het effect is nooit hetzelfde.

  • Snijd de ingrediënten in blokjes, plakjes of repen van gelijke grootte.
  • Verwarm de wok op de grootste brander op heel hoog vuur tot er een lichte damp uit de pan komt. Let erop dat, wanneer je op een kookplaat kookt, de hoogste stand soms veel te heet is. De ingrediënten schroeien dan meteen vast tegen de wand van de pan en zijn niet meer smakelijk. Je zult dan moeten experimenteren tot je een geschikte stand hebt gevonden.
  • Verhit de olie tot er een lichte damp vanaf komt. Dit gaat heel snel omdat de pan al zo heet is.
  • Bak eerst de blokjes of reepjes vlees bruin terwijl je ze voortdurend omschept met een spatel. Schep daarna het vlees op een bord.
  • Roerbak dan de groenten. Doe de harde groenten eerst in de pan (die hebben meestal het langst nodig om gaar te worden). Bak ze al omscheppend en voeg geleidelijk ook de andere groenten toe.
  • Schenk, als je denkt dat de pan te droog wordt, na drie a vier minuten roerbakken twee tot drie eetlepels water in de pan. Roerbak de groenten nog twee tot drie minuten en laat het water verdampen.
  • Schep tot slot het vlees terug in de pan en schep alles nog twee tot drie keer om.

Roerbak eerst het vlees
Dan kan het vlees mooi bruin worden. Groenten laten tijdens het bakken vocht los. Roerbak je vlees en groenten samen, dan wordt het vlees door het teveel aan vocht niet goed bruin.

Roerbak met olie
Olie wordt veel heter dan boter en bij het roerbakken gaat het juist om die hitte. 😉

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Technieken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s