Verzadigd en onverzadigd vet


Tot voorkort dachten veel mensen dat vet ongezond is. Mensen die op dieet waren gingen zo min mogelijk vet eten, want ‘van vet wordt je dik’. Onze spijsvertering heeft vet echter nodig. Ons lichaam doet lang over het verteren van vetten. Het eten van een beetje vet zorgt er dus voor dat u niet snel een honger gevoel krijgt. Het is wel belangrijk om onderscheid te maken tussen twee soorten vet, namelijk verzadigd en onverzadigd vet.

Vetzuren

Alle soorten vet is een mengsel van zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren. De verhouding hiertussen bepaald of het slechte vetten zijn (meer dan de helft van de vetzuren zijn verzadigd) of goede vetten zijn (meer dan de helft van de vetten zijn onverzadigd). Vrijwel alle vloeibare oliën bestaan uit onverzadigde vetzuren, op enkele plantaardige oliën na, en vrijwel alle vaste vette bestaan uit verzadigde vetzuren.

Verzadigd vet; fout

Verzadigd vet (ook wel dierlijk vet genoemd) is ongezond omdat dit het cholesterolgehalte in het bloed verhoogt. Een hoog cholesterolgehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Er word aangeraden om maximaal 10 procent van het aantal kilocalorieën aan verzadigde vetten binnen te krijgen. Dat betekent dat de meeste mensen nu even een rekensommetje moeten uitvoeren.

Onverzadigd vet levert 9 kilocalorieën energie. Een man mag gemiddeld 2.500 kilocalorieën op een dag eten en een vrouw 2.000. Dat betekent dus dat een man 28 gram en een vrouw 22 gram verzadigd vet mag eten. Verzadigd vet is te vinden in vet vlees, volle melkproducten, roomboter, harde margarine in een wikkel, kaas, koek, roomijs, chocolade en snacks.
Op de verpakking van deze producten vind je hoeveel verzadigde
vetten er in het product zitten.

Onverzadigd vet; goed

Onverzadigde vetten (of plantaardige vetten) worden gezien als de gezonde vetten. Onverzadigd vet is gezond omdat dit het cholesterolgehalte in het bloed kan verlagen. Een laag cholesterolgehalte verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet is te vinden in olijfolie, noten, lijnzaden, avocado’s en pindas. Gebruik echter geen plantaardige palmolie, palmpitolie of kokosolie, want dat bevat juist voornamelijk verzadigde vetzuren!

Dit bericht werd geplaatst in Wikifoods en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s