Risotto: de basis


Lees ook: Rijst koken

Risotto is gemakkelijker te maken dan je denkt. Neem er alleen wel de tijd voor om erbij te blijven staan. Met risotto kun je eindeloos variëren. Zo kun je experimenteren met verschillende soorten wijn, groenten en bouillons, afhankelijk van wat je erbij eet. Dit is de absolute basis, zonder toevoegingen.

Benodigdheden

  • 300 gram risotto rijst
  • 1 gesnipperde ui
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • droge witte wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 1/2 liter bouillon
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Bereiding

  • Maak eerst de bouillon klaar. Je kunt water koken met een bouillonblokje, bouillon uit een potje gebruiken of zelf bouillon of fond maken. De bouillon die je gebruikt is afhankelijk van wat je erbij serveert. Gebruik bijvoorbeeld:
    • Champignonnenbouillon
    • Vissenbouillon
    • Groentenbouillon
    • Runderbouillon
    • Kippenbouillon
  • Zet een braadpan op een matig-laag vuur en voeg een scheutje olie en de geperste knoflook toe. Verwarm het gesnipperde uitje tot hij glazig is. Let erop dat je het vuur niet te hoog zet, de ui mag niet bruin worden. Op dit punt kun je ook andere ingrediënten toevoegen, bijvoorbeeld:
    • Spekjes
    • Tomaat
    • Paddenstoelen
    • Asperges
    • Erwten
  • Zet het vuur iets hoger. Doe nu ook de risotto in de pan en schep alles om tot alle rijstkorrels glanzen van de olie.
  • Blus af met een flinke scheut droge witte wijn.
  • Giet nu de hete bouillon bij de rijst. Zorg ervoor dat het water zachtjes kookt. Doe de deksel op de pan.
  • Blijf bij de pan staan. Let erop dat de rijst niet droog komt te staan. Giet er dan een (klein) extra scheutje water of bouillon bij. Tegen het eind mag het echter ook geen soep zijn. Dus: liever te weinig vocht (kun je, mocht het nodig zijn, toch extra toevoegen) dan te veel. Heb je toch teveel vocht zul je het moeten afgieten. Probeer dit echter te voorkomen!
  • De rijst moet 20 tot 25 minuten koken voor hij klaar is. Roer er voor het opdienen nog wat stukjes Parmezaanse kaas door.

Om er zeker van te zijn dat je precies genoeg bouillon gebruikt, kun je deze ook schep voor schep aan de risotto toevoegen, zoals in het filmpje hieronder voorgedaan wordt.


Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bijgerechten, Wikifoods en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s