Ajam Ketjap


Een heerlijk Indisch recept dat perfect is voor een grote groep eters of om in te vriezen!

Bereidingstijd
50 minuten

Benodigdheden
0,5 grote of 1 kleine kipfilet p.p.
1 ui p.p.
50 gram sperziebonen p.p.
1 teen knoflook p.p.
witte rijst
bruine suiker
sambal ajam
ketjap manis

Bereiding
Kook de aanbevolen hoeveelheid rijst per persoon in ruim water zoals aangegeven op de verpakking. Als je het water kunt gaan afgieten, giet dan niet al het water weg, maar laat wat achter en zet de pan met de deksel erop weg tot je kunt gaan opscheppen. Het is namelijk de bedoeling dat de rijst plakkerig wordt.

Dop de sperziebonen en kook dit in ruim water ca. 15 minuten tot ze net zacht beginnen te worden. Giet ze daarna af en laat ze staan tot je ze nodig hebt.

Snijd de uien fijn en pers de tenen knoflook. Doe dit bij elkaar in een bak en roer hier één theelepel sambal p.p. doorheen. Roerbak de uien en knoflook in een grote wokpan totdat de uien glazig zijn. Schenk er dan water bij. Het is ongeveer 100 ml water p.p., maar soms heb je iets meer nodig. Het is in ieder geval de bedoeling dat de stukjes ui zwemmen in ruim water. Warm het water wat op.

Snijd ondertussen de kip in kleine blokjes.

Doe één eetlepel bruine suiker p.p. bij de uien. De eetlepel moet niet zo vol mogelijk geschept zijn, maar hoeft ook niet echt afgestreken te zijn. Doe anderhalve eetlepel ketjap p.p. bij de uien. Roer het geheel even goed door elkaar, zodat het water een mooie bruine kleur krijgt. Proef nu of het mengsel de gewenste smaak heeft. Als het te zoet is naar je smaak, kun je er wat water of ketjap bij doen. Als het juist wat zoeter mag, doe je er nog wat suiker bij.
Als het op smaak is, doe je de kip in het water. Alle kip moet onder water liggen, zodat de kip gaar gekookt kan worden. Laat dit mengsel een kwartier op matig vuur staan en roer het af en toe om.
Als de kip goed gaar is, doe je de sperziebonen bij het mengsel en laat je het tien minuten staan pruttelen.

Schep de rijst en het mengsel van kip, ui en sperziebonen in een diep bord en giet hier een schep van het sap overheen. Dit gerecht eet je met een lepel!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Gevogelte en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Ajam Ketjap

    • Jac van Meel zegt:

      Hoi “Coocking Blondes”, als dit in jullie ogen een recept is van “Ajam Ketjap” dan kun je dit beter niet op het web publiceren. Wil je plakkerige rijst? Koop dan rijst die een plakkerig resultaat geeft. Wil je er “Sambal Boontjes” bij serveren, prima! Maar er word gevraagd om een recept voor “Ajam Ketjap” Waar is dit recept. De kipdelen dienen gemarineerd te worden! Waar is het marinade-recept?

      • Florence zegt:

        Hoi Jac! Op deze website is iedereen vrij haar of zijn eigen recepten te posten. We zijn hartstikke blij met je feedback, want we zijn relatief beginnende koks. We gebruiken deze site als ons online kookschriftje en delen er onze ervaringen. En nu ben ik wel heel erg benieuwd naar jouw versie van Ajam Ketjap. We willen altijd leren!
        De website is verhuist naar http://www.cookingblondes.nl/
        Je kunt er gemakkelijk inloggen en jouw recept plaatsen.

        Groetjes
        – Florence

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s