Simpele Franse stoofpot


Dit recept heeft mijn moeder van mijn oma geleerd en is een variatie op Stoofvlees met rode wijn. Het enige verschil is dat er tegen het einde aardappels, wortel en bleekselderij doorheen gaan.

Ook is het een simpele versie van de Klassieke Franse stoofpot: Boeuf Bourguignon, een recept dat iedere Française kent.

Deze stoofpot is heerlijk met aardappelpuree of rijst. Meer informatie over het stoven van vlees kun je vinden in: Vlees stoven.

TIP: zorg ervoor dat alvorens het stoven het vlees op kamertemperatuur is.  Van grote temperatuursverschillen wordt vlees taai.

4 personen
Bereidingstijd
2 tot 4 uur

Benodigdheden

  • 500 g riblappen
  • 1 1/2 ui
  • 2 dl rode wijn
  • gekookt water
  • runderbouillon
  • 2 laurierbladen
  • allesbinder
  • peper en zout
  • 4 aardappels (in blokjes)
  • bleekselderij
  • worteltjes

Bereiding
Snijd het vlees niet al te kleine stukjes en snipper de ui. Verwarm in zowel een braadpanals een koekenpan een flinke klont boter. Braad het vlees met peper en zout kort aan, zodat het bruin wordt en fruit de uien. Schep daarna de uien bij het vlees in de braadpan.

Doe nu ook de rode wijn in de pan erbij. Schenk de wijn langs de rand zodat deze al warm is voor het het vlees bereikt. Giet vervolgens zo veel water in de pan dat al het vlees onder staat en voeg een bijpassende hoeveelheid bouillon toe (1 blokje voor een liter). Schenk NOOIT koud vocht bij het vlees. Dan schrikt het en wordt het minder mals.

Gooi de laurierbladen erbij en doe de deksel op de pan. Breng het vocht tegen de kook. Let op: als het mengsel gaat koken gaat er veel smaak verloren. Laat het vlees, afhankelijk van de vleessoort, 2 tot 4 uur stoven (lees richtlijnen in: vlees stoven).

Voeg een half uur voordat het klaar de in blokjes gesneden aardappels en groente toe; het eerste de aardappels, want die hebben het langst nodig om gaar de worden. Gebruik kant en klare worteltjes of maak een winterpeen schoon en snijd deze in stukjes. Snij de bleekselderij ook in stukjes en voeg deze als laatste toe. Die hoeft maar een minuut op 10 mee te garen.

Voeg op het laatst wat allesbinder toe, tot het mengsel de gewenste dikte bereikt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rundvlees en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s