Cocktailgerei


Lees ook: Cocktails: het juiste glas en Cocktails: terminologie en techniek

Hoewel huis-, tuin- en keukengerei prima dienst kunnen doen als cocktailshakers, roerstaven, muddlers, barmaatjes en ijsemmers, kun je, wanneer je van plan bent regelmatig cocktails te maken, beter echt cocktailgerei aanschaffen.

Barmaatje
Een barmaatje is erg handig bij het afmeten van single shots (30 ml) of dubbele shots (50 ml).

Barlepel
Een barlepel is een lange lepel van roestvrij staal met een platte kom. Hij wordt gebruikt om drankjes mee te roeren, of om de ene drank op de andere drank te schenken bij gelaagde cocktails.

Muddler
Een muddler is een stamperachtige staaf waarmee vers fruit en kruiden worden gepureerd en gestampt op de bodem van een glas of shaker om aroma en smaak vrij te laten komen.

Cocktailshaker
Er zijn 2 soorten cocktailshakers. Het standaard model is gemaakt van roestvrij staal en bestaat uit 3 delen: een beker voor het ijs, een goed passende deksel met ingebouwde zeef en een af te draaien kapje.

De Bostonshaker bestaat meestal uit twee delen: een mengglas als bodem en een roestvrij stalen taps toelopende bovenkant. U heeft een zeef nodig om de cocktail uit deze shaker te filteren en in een glas te schenken. Een shaker staat heel professioneel, maar met een jampotje gaat het even goed.

Elektrische blender
Hiermee maalt u in een mum van tijd ijs. Om ijsblokjes te malen is een stevige blender of keukenmachine met stevige messen en een krachtige motor nodig. Doe de ijsblokjes anders eerst in een dikke plastic zak en sla ze met een hamer of deegroller fijn. Verwerk eerst het fruit of ander ingrediënten voor u het ijs toevoegt, dat is beter voor de messen.

Maatbeker
Een grote maatbeker is handig voor het mengen van grote hoeveelheden. Maak een flinke hoeveelheid en bewaar die in potten of flessen in de koelkast. Voor serveren goed schudden.

IJsblokjeszakken
Deze nemen minder ruimte in dan ijsblokjeshouders. U kunt het aantal benodigde ijsblokjes eruit halen en het is niet nodig de hele houder leeg te halen.

IJsemmer
Noodzakelijk om ijsblokjes in te bewaren. Haal het ijs met een tang of schep uit de emmer – nooit met uw handen. Dat is onhygiënisch en bovendien zijn bevroren vingers pijnlijk!

Keukengerei
Het is handig om deze spullen bij de hand de houden wanneer u cocktails maakt en serveert:

  • kartelmesje
  • keukenmesje
  • dunschiller
  • snijplank
  • citruspers
  • theedoek
  • dienblad
  • onderzetters
  • roerstaafjes
  • rietjes
Dit bericht werd geplaatst in Cocktail wiki, Keukengerei en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s