Cocktails: het juiste glas


Lees ook: Cocktailgerei en Cocktail: Terminologie en techniek

Elke cocktail vraagt om een glas met een speciale vorm, maar zolang u zich aan een paar basis principes houdt, hoeft u niet alle soorten glazen aan te schaffen.

Borrelglaasjes zijn kleine, rechte glaasjes voor enkele maatjes sterke drank die puur gedronken kunnen worden. Borrels met ijs vereisen rechte, lage glazen die ‘whiskyglazen‘ worden genoemd. Glazen met een dikke bodem zijn bedoeld voor slammers. Deze zijn steviger dan de normale whiskyglazen omdat ze op de tafel geslagen worden voor de drank achterover geslagen wordt.

Hoge rechte longdrinkglazen en hoge cocktailglazen zijn bedoeld voor mixdranken, terwijl het icongrafische martiniglas een brede, driehoekige bol heeft. Als een recept vraagt om een cocktailglas vraagt, kunt u elk klein glas met voet en brede rand gebruiken, ook een martiniglas.

Brede champagneglazen zien er mooi uit in een piramidefontein waarover mousserende wijn loopt, maar ze zijn niet diep genoeg om de bubbels te behouden en die verdwijnen dan ook vrijwel meteen. Voor een champagnecocktails of cocktails met een andere mousserende wijn zijn champagneflûtes het een lange voet het geschikst. Cocktails zonder zijn horen in een glas met voet, zodat de drank niet verwarmt word door uw hand.

Romige Piña Colada’s en andere gemengde dranken – vooral die uit het Caribisch gebied – worden vaak geserveerd in tulpvormige glazen op voet. Grote congnacglazen bieden de ruimte de drank rond te draauen en het aroma op te snuiven.

Een glas met een dunnere rand drinkt vaak plezieriger dan een dik, zwaar glas. Ook een lange, slanke voet ligt beter in de hand.

Dit bericht werd geplaatst in Cocktail wiki, Keukengerei en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s